Venice Kinesis by Rip Cronk at Venice Beach, LA.
Byutvikling Lifestyle Livet mellom husene Livsstil Reise Ta byen i bruk

Hærverk og gatekunst

By on 14th August 2017

Hvorfor blir amerikanske Rip Cronks veggmalerier restaurert som kunst, mens LSK-veggen er harry og bør rives?

Rip Cronks ”Venice Kinesis” ble malt i 1989 som en hyllest til Venice i Los Angeles. Maleriet tar utgangspunkt i Botticellis ”Venus´ fødsel”, men er mest av alt en hyllest til det frie livet som leves i fulle åndedrag langs the Ocean Front Walk på Venice Beach. En frihavn for alle som vil vise seg fram, og dyrke strandkulturen i Los Angeles. I 2010 måtte Rip tilbake for å restaurere maleriet. Ingen snakket om å la det forfalle. Det var blitt en viktig del av gatekulturen og identiteten til folka i Venice.

Gatekunstneren Rip Cronk har malt mange veggmalerier langs Venice Ocean Front Walk. Et av hans mest kjente er Venice Kinesis, fra 1989.

Gatekunstneren Rip Cronk har malt mange veggmalerier langs Venice Ocean Front Walk. Et av hans mest kjente er Venice Kinesis, fra 1989.

10 års jubileum

LSK-veggen ligger i krysset Voldgata/Solheimsgata, ved innkjøringen til Lillestrøm by.

LSK-veggen ligger i krysset Voldgata/Solheimsgata, ved innkjøringen til Lillestrøm.

Så har du Norge. Så har du Lillestrøm. LSK-veggen ble malt sommeren 2007, av flere LSK-fans. Mest oppmerksomhet fikk veggen da den ble tilgriset før cupfinalehelgen få måneder senere. Deretter har folk diskutert om veggen er en skamplett, om den dyrker harry-kulturen i byen, eller om det en et flott identitetsmerke. Uansett er den et sterkt signal å sende til alle tilreisende til byen, som får den midt i mot når de kjører inn i Lillestrøm. Skal den rives, eller skal den fredes? Veggmaleriet er 10 år i år. Enn så lenge lever den på nåde.

Det er opp til deg
Langs Ocean Front Walk i Venice Beach suger både de lokale og turistene inn den spesielle atmosfæren mellom sola, palmene, sanden, syklistene, gatemusikantene, de hjemløse, enmannsorkestrene, og dopselgerne. Langs strandpromenaden lever mange et bakoverlent byliv, uten stess og mas, men likevel med en evig søken etter en jobb, etter å bli oppdaget, etter å bli sett. Enten som skateboardstjerne, muskelmann eller atlet på sirkussykkel. Alt mens den lett kvalmende marihuanalukten henger i luften nedover promenaden.

I dag regnes Los Angeles som verdens hovedstad for ”murals”(veggmalerier), med Venice som hovedattraksjon. På grunn av fullstendig mangel på regulering fikk veggmalerne utfolde seg fritt på 60- og 70 –tallet. Men selv med dagens strengere regulering, kommer stadig nye veggmalerier til, på nye og gamle vegger i denne ”street art”- hovedstaden.

Hva synes du? Er veggmalerier med på å gi byen innhold, eller er det hærverk? Funker ganske bra, spør du meg.

Nedenfor kan du se noen eksempler på veggmalerier vi fant i Los Angeles og San Francisco i sommer:

 

Se en 12-minutters dokumentar om Rip Cronk her.

 

 

TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT