Olaf Brastad fra Bellona holdt foredrag om NOx-forurensning
Byutvikling Grønne byer

Spiser NOx i byene

By on 9th March 2017

I dag har jeg vært med Asak Miljøstein og Bellona til Bergen for å høre om hvordan en ny oppfinnelse kan bidra til mindre NOx-forurensning i norske byer. For Asak Miljøstein og Bellona er blitt enige om å kjempe sammen mot NOx´n.

Bellona kjemper på mange fronter. Asak Miljøstein kjemper på sin side med nye gangbaneheller med ClearNOx.
I den anledningen fikk vi starte dagen i dag med å lytte til Olaf Brastads morgensang og kåseri om forurensning i Bergen. Olaf Brastad er seniorrådgiver i Bellona innenfor området industri og avfall. Den mannen kan det meste om norsk prosessindustri og alt som har skjedd med rensning og utvikling her de siste 30 årene.
– Egentlig er det en eventyrhistorie at en stein kan bidra til mindre forurensning. Men det er et hav av muligheter der ute, sa Brastad, foran forsamlingen på ByggExpo i Bergen.
Han er teknologioptimist. Det er jeg også. Spesielt etter i dag.

NOx´en sprekker i sola
Steinen det er snakk om er en ny type belegningsstein i betong som kan redusere NOx-nivået i byluften. Belegningssteinen er påført et stoff som består av titandioksid, et naturlig stoff som benyttes i blant annet tannkrem og solkrem. Væsken tilføres såkalte gangbaneheller. Når disse ligger ute på steder med NOx-forurensning blir steinen en katalysator, som ved hjelp av UV-stråler starter en prosess som bryter ned farlig NOx til ufarlige nitrater (salt). (Det må altså ikke være sol for å få dette til. Bare dagslys. Men det er kulere å tenke seg et NOx-troll som sprekker når sola renner.)
Dette kalles en fotokatalytisk prosess og er testet flere steder i Europa. På Kastrup flyplass testet man ClearNOx og fikk redusert NOx-nivået med 24 prosent. Det er gode nyheter. Særlig når vi vet at så mange som 3000 personer dør hvert år i Norge som følge av luftforurensning, der NOx er verstingen.
Eventyrsteinen løser nok ikke alle problemer, men det kan sikkert bli et godt bidrag. Det beste hadde jo vært om vi sluttet å spy ut NOx. Men så lenge vi ikke kan trylle, kan vi alltids ta i bruk andre virkemidler.

På tirsdag ble teknologien vist fram i Oslo. Her en artikkel fra Teknisk Ukeblad.

Bildetekst
Littun og Olaf i Bergen: Olaf Brastad fra Bellona holdt foredrag om NOx-forurensning.

TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT