spanske-turister
Byutvikling Reise Ta byen i bruk

Kan julen redde byen?

By on 22nd December 2016

Jeg ville skrive om gode tiltak som fyller byrommene med liv og glede. Som julemarkeder i desember. Jeg hadde samlet bilder, stemninger, lyder og lukter fra København, Stockholm og Oslo. Så brast idyllen i Berlin. Jeg ble stum og mistet motet.

Helt til byen møtte hatet med en mur av røde hjerter. Og minnet meg på at kanskje mer enn noen gang kan julen redde byen. Hvis vi fortsetter å verne om friheten. Uten å være naive. Fortsetter å verne om åpne byrom uten militære barrikader. Jeg skal tilbake til tanken om at folk i gatene er det beste for byen. Jeg skal fortsette der jeg slapp.

julemarked-hojbro-plads

Julemarked på Højbro Plads i København.

Desemberlykke
Det handlet altså om byrom. Tomme byrom som står øde etter at folk har gått hjem fra jobb. Byrom som trenger noen som leker der. Lever der. Kvadraturen i Oslo har fått mye kjeft. Selv om man kvitter seg med bilene, er det lite som fyller tomrommet. Lite dynamikk. Så hva trenger vi? Pop-up butikker, markedsplasser, lekeplasser? Alle byutviklere med respekt for seg selv vil ha en skatepark for de unge. Ta en high five med guttungen. – Vi tar hensyn til fremtidige generasjoner.
Noe hadde kanskje gått av seg selv, om folk fikk bo der de jobber. Gater som tømmes for folk klokka fem ber jo bare om én ting.
I desember kommer løsningen av seg selv. Byene åpner hjertene sine med skøytebaner, boder og karuseller. Du kan vime rundt, shoppe, leke, prate, spise, synge, og gå på skøyter i et liksom-winter- wonderland. Kommersielt og glorete. Hyggelig og stemningsfullt. I Oslo får du alt dette innenfor et par hundre meter. Hvis Spikersuppa i det hele tatt er såpass lang. I London kan du gange det med hundre.

Fanget av stemningen
I Stockholm skulle vi på to dagers tur og besøke mange ulike steder. Se moderne kunst på Fotografiska og besøke hippe gourmetrestauranter på kvelden. Etter 24 timer hadde vi ennå til gode å komme oss ut av Gamla Stan. Kvadraturen kunne ha noe å lære.

Ok, Gamla Stan er en turistmagnet, og vi ledes villig gjennom saligheten. Små enestående spesialbutikker for papirkunst i verdensklasse. Et Carl Larsson inspirert julemarked med passe glorete, håndmalte englesnapsglass (perfekt som gave med hjem). Kristtornkranser, gløgg og elgpølser. Ikke en kjedebutikk i sikte. Vi var på oppdagelsesreise med nogot attåt. For kafeene og restaurantene var like særegne som de knøttsmå butikkene. I stedet for Michelinstjerner, koste vi oss med å ha hovmesterens gamle franske bulldog som selskap under middagen. Helt ureglementert. Helt sjarmert i senk.

La julen inspirere
Tilbake i Oslo er jeg spent på hva som kommer. Når (de fleste) bilene jages ut, til det beste for deg og meg. Prosjektet heter Bilfritt Byliv, og skal åpne opp for et mer menneskevennlig og grønnere sentrum. Jeg gleder meg egentlig, men er spent på realitetene. Et forslag er å leie ut de gamle parkeringsplassene til aktiviteter. Jeg er spent på hva slags aktiviteter som kommer. Søndagsåpne butikker skal også være redningen. Muligens bra for livet i gata, men kanskje ikke så bra for de ansatte.
Og så skal det lages gågater. Da håper jeg vi får fylt dem. Med liv og røre og folk og fe. Ikke mer ødeland for kriminelle.
I mens får vi innta julemarkedene. I protest. I håp. I kjærlighet til mangfoldet. Verden trenger mer julestemning. Og demonstranter med røde hjerter.

Et sted å hente ideer: Gamla Stans julemarked er et av Europas eldste. Det første ble holdt I 1523, selv om dagens marked regner sin opprinnelse i 1837. Historien til julemarkedene skal ha startet i den tysktalende delen av Europa allerede i middelalderen. Men også Frankrike og Sveits har lange tradisjoner for julemarked i desember. Det sies at markedet i Dresden er det eldste, fra 1434. Og fortsatt lar vi oss forlyste. Med dagens muligheter for å reise, er et besøk på et europeisk julemarked for mange blitt tradisjon

Et sted å hente ideer:
Gamla Stans julemarked er et av Europas eldste. Det første ble holdt I 1523, selv om dagens marked regner sin opprinnelse i 1837. Historien til julemarkedene skal ha startet i den tysktalende delen av Europa allerede i middelalderen. Men også Frankrike og Sveits har lange tradisjoner for julemarked i desember. Det sies at markedet i Dresden er det eldste, fra 1434. Og fortsatt lar vi oss forlyste. Med dagens muligheter for å reise, er et besøk på et europeisk julemarked for mange blitt tradisjon.

Forsidebilde: Spanske studenter koser seg på bytur i Gamla Stan.

TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT