Opptreden på Times Square
Ta byen i bruk Travel

Gatelangs i New York

By on 12th November 2016

Etter fem dager i verdens navle var jeg hekta på New York. Men hvordan er det mulig å få energi fra en hyper by med 8 millioner mennesker?

Energien, pulsen, folka, maten, kunsten, bygningene, mulighetene. Wow!

Som 17-åring tilbrakte jeg ett år på high school i Virginia. Ute på landet, blant kuer, rednecks og metodistkirker. Det var selvfølgelig noe helt annet. Men kanskje noe av grunnen til at jeg har drøyd det med å komme tilbake til USA. Nå, etter endelig å ha vært tilbake, er jeg klar for å dra dit igjen. Aller helst til New York.

The grid
Ok. Så er du der. Det første man må gjøre er å finne ut av de ulike bydelene. Smarte byplanleggere på 1880-tallet fant ut at det var hensiktsmessig å legge ut 200 gater på tvers av de større avenyene (som går nord-sør). Med noen få unntak har gatene nummer i stedet for navn, og gjør det lettere å holde styr på hvor man befinner seg. I byen der Fifth Avenue regnes som verdens sentrum forteller gatenumrene deg hvor langt unna du er 5th.

All that jazz
Er du klar for en konsert eller et annet event i Carnegie Hall eller Radio City Music Hall, eller en konsert i Central Park, bør du sjekke dette før du drar. Så er du sikker på å få tak i billetter.

phantom

Musikalbilletter til halv pris får du på TKTS-utsalget på Times Square. Vi måtte likevel ut med 74 dollar per billett til samme kvelds oppsetning av Phantom of the Opera. Men det var vel verdt det!

Vi valgte å ta turen til Broadway første kvelden vi kom. Litt overtrøtte, men fint å bare slappe av og la seg underholde første kvelden.
vanguardNew York og jazz henger liksom sammen, så et besøk på Smalls eller klassiske Birdland eller Village Vanguard er populært. På Smalls kan man ikke bestille bord, så du må rett og slett bare møte opp. En kelner tipset oss om Fat Cat, der inngangbilletten kun er tre dollar og køen ikke så lang.

Raw bar hottest i byen
En spasertur til vintagebutikker i West Village/Greenwich Village kan gi deg et særegent minne med hjem. Vil du heller bare få shoppingen unnagjort er Macy’s på Herald Square stedet. Her får du alt på ett sted. Allerede i første etasje ble vi møtt med 60 prosent salg på Michael Kors vesker (Juhu!).
I ”the village”- og i Soho (egentlig South of Houston)- finner du mange fine restauranter og cafeer og spesielle butikker. Her finner du selvfølgelig også New Yorkernes nye favoritt: raw bar (sjømat). Vi kikket i Lonely Planet og valgte den anbefalte sjømatspesialisten Jeffrey’s Grocery på 172 Waverly Place. På veien dit passerte vi både butikkvinduer med lekende valper til salgs og kjellerutsalg med diverse S&M-leketøy.

Raw food er ikke bare rått. Kokt scampi teller også.

Raw food er ikke bare rått. Kokt scampi teller også.

Vi kom kl. 13 for å spise lunsj. Det var nok lurt. I følge kelneren er stedet ”packed” fra happy hour starter klokken 16. Når forretten med seks scampi med kreolsk dip koster 16 dollar var det kanskje like så greit. Jeffrey’s kan ellers friste med både ”clams, oysters, crab, mussels, scallops og lobster”. Og hvitvin fra Languedoc. Etter rekene satset vi likevel på Dagens, med cornbread, poached eggs og ham, som viste seg å være et nydelig lite måltid. Et rustikt interiør med røde mursteinsvegger og linservietter gjorde dette til et behagelig lunsjsted, med Joy Division og Echo and the Bunnymen på høyttalerne.

Nesten som på film
Da klokken nærmet seg 14.30 ble dørene ut til gaten åpnet og musikken satt litt høyere. Lyden av håndverkerne som jobbet med husfasaden blandet seg med 80-tallsmusikken. Et kjærestepar stoppet opp i krysset utenfor. – I’ve had enough! ropte den unge damen og strente oppover Waverly place. Han fulgte duknakket etter. En herre med hvite shorts, svarte lakkstøvler, svart dressjakke og svart bølget solparaply krysset gaten i motsatt retning. Aldri en kjedelig dag.

Rett rundt hjørnet for Jeffrey’s Grocery fant vi Carrie Bradshaws berømte trapp, på 66 Perry Street, selv om det (i tv-serien) skulle forestille fasjonable Upper East Side. Det ryktes at dagens eiere har betalt for å få adressen slettet fra Google søk, men det er lett å kjenne igjen den brune, digre mursteinsblokken, som egentlig er et gigantisk townhouse med en eier, ikke et leilighetskompleks.

Gutta får bli med for å ta bildet og bære posene....Ukjent tilhenger foreviges foran trappen til Carrie Bradshaw.

Gutta får bli med for å ta bildet og bære posene….Ukjent tilhenger foreviges foran trappen til Carrie Bradshaw.

Deretter er det vel bare naturlig å vime inn på Magnolia Bakery, eller også bestille en Cosmopolitan på kvelden.

Pop Art og Art Deco
New York har noen av verdens beste museer. De har noen av verdens beste av alt du kan tenke deg innen moderne kunst og kultur. Så hva velger man? Som en ”sucker for” popart falt valget på MoMa (Museum of Modern Art) rett sør for Central Park. Et sted å virkelig boltre seg i deilig, store popart-verk.

Andy Warhols Marilyn i gull. Museum of Modern Art, New York.

Andy Warhols Marilyn i gull. Museum of Modern Art, New York.

Ellers er jo hele byen en oase av Art Deco-bygninger. Min favoritt er Rockefeller Center. Ta turen inn i lobbyen i første etasje. Den i seg selv er et smykke for alle som digger denne tidsepoken.

Ennå har jeg følelsen av at vi såvidt fikk skrapet overflaten. Vi rakk såvidt innom Central Park, og vi fikk aldri leid oss sykler. Og ikke besøkt Ground Zero. Eller spist nok saltkringler. Bare en ting å gjøre med det. Bestille ny tur med det samme.

radio-city-m-taxi

 

 

 

 

 

 

TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT