Foto: Ingrid Mortensen
Byutvikling Grønne byer Livsstil Mat Ta byen i bruk

Hvor skal hønene bo?

By on 2nd November 2016

I Lillestrøm venter vi i spenning på at store, moderne leilighetskomplekser snart skal bli ferdige. Men hvor skal vi ha kjøkkenhagen og hvor skal hønene bo?

På Tøyen i Oslo har beboerne tatt byen i egne hender. De er lei av å vente på kommunale tiltak som ikke blir noe av. I en bakgård i bydelen bidrar hønene til både fellesskap og trivsel. Hønsestellet går på omgang blant beboerne, og knytter dem sammen om et felles prosjekt (lenke).

Pallekarm-hagene vokser også i omfang i hovedstaden. Enten de settes opp på taket, i portrommet eller på terrassen. I 2007 var Snøhetta, Infill og Element på studietur i New York, på oppdrag for Husbanken. Målet var å innhente eksempler på utforming og bruk av takhager som ressurs for bomiljø i tette bysituasjoner.
Hvorfor? ”Bruken av  takhager øker overalt  i  verdens storbyer.  Takhagene  tilfører  byboligene  vesentlige kvaliteter og utgjør en vital ressurs  i byenes økologiske  system.  Med økende boligtetthet  i de store byene blir behovet for utearealer med høy kvalitet og foredlingsgrad stadig viktigere. Mens parker og grønnstruktur representerer offentlige lunger i byen, sikrer bakhager, balkonger og takhager nødvendige private og halvprivate utearealer.” (lenke.)

takhage-ny

New Yorks grønne tak (september 2016).

I New York er takhager blitt et kriterium for miljømerking av boligprosjekter i USA – LEED   (Leadership in Energy and Environmental Design), kan vi lese i rapporten fra studieturen.  Men takhager er ikke bare gode for trivsel, helse og økologi. De er også smarte tiltak for å håndtere styrtregnet som vil øke i omfang på grunn av klimaendringer. De funker som små fordrøyningsanlegg, og reduserer energibehovet i bygget.

I en rapport fra Fylkesmannen i Oslo og Akerhus kan vi lese at sosiale relasjoner, gode møteplasser, utdanning, helse, integrering, entreprenørskap, matkultur og biologisk mangfold er verdifulle aspekter man skal ta vare på når man stikker den grønne fingeren i jorda i byen (lenke).

I et Google-søk på Portalen som reiser seg ved togstasjonen i Lillestrøm får jeg null treff på takhage. Ved Engebrets Promenade (lenke) i samme by har AF Gruppen og Thon Eiendom latt seg inspirere og anlegger flere typer takhager.

Men hvor skal hønene bo? På tegningene ser hagene fancy ut for dager med sol og stiletthæler. Men jeg er spent på om det blir plass til høner, kjøkkenhager – eller barn.

Forsidefoto: Ingrid Mortensen

overland-hvit-hone

Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

overland-fugleskremsel

Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

 

TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT