yes-to-all
Byutvikling Ta byen i bruk

Ja til nesten alt

By on 30th October 2016

 

– Skal vi si ja til alt, spør Jakken. Noen i forsamlingen prøver seg på et entusiastisk ja, men skjønner at de har bomma.
For Jakken fortsetter. – Selvfølgelig skal vi ikke si ja til alt.

Ordføreren prøver seg på en forsiktig forklaring av kunsten han nettopp har satt strøm på. Vi står en forblåst gjeng ute på flomvollen bak Helsebygget, med sola rett i fleisen og kald oktobervind i håret. Sylvie Fleurys Yes to All er et underfundig kunstverk, som kritiserer seg selv.

Kjører du gjennom en hvilken som helst liten by i USA ser du reklameskilt utformet akkurat som Yes to All. Vi trenger ikke gå lengre enn til McDonalds på Kjeller for å se det samme. Ingen protesterte da det skiltet ble satt opp. Men Yes to All har blitt kritisert for å være plastikk, kitsch, vulgært, stygt. Enda det faktisk setter et kritisk søkelys på akkurat det. Kunstverket er jo enig med sine kritikere. Vi sier allerede ja til alt, også skilt som dette.

– Vi blir utfordret på hvordan vi tenker at kunst skal være, sier Jakken, vel inne i varmen i Brogata 2. Etter høytidelig lyssetting av kunstverket. Etter at notene til de tre musikantene fra Lillestrøm videregående har blåst av notestativene. Etter at vi har tilbudt de kunstinteresserte trauste, norske vafler og kaffe.
– Kunst er jo ikke bare pene bronseskulpturer, fortsetter Jakken. – Kunst kan provosere og engasjere. Det har jo dette kunstverket klart.

I et hjørne i det lille lokalet står en sveitsisk popart-kunstner i sorte tights og rosa pusepelsjakke. Litt forfjamset kanskje etter at hun i sin tale blandet Lillestrøm med Lillehammer. Men kjempehappy for at millioner av mennesker vil skue kunstverket hennes fra togvinduet hvert år.
Velkommen til Lillestrøm, tenker jeg. Rett og slett litt lykkelig over at vi var modige nok til nesten å sette opp kunstverket hennes, som ble betalt av Sparebankstiftelsen DnB. Enda modigere hadde det vært å sette det opp midt i gågata, eller foran et stort kjøpesenter. Midt i fleisen på forbrukersamfunnet. Men det er jo supert å se det fra toget også.

Jeg fikk sjansen samme kveld. På vei tilbake fra Oslo kunne jeg stolt konstatere at det funker flott i mørket. Det lyser akkurat passe svakt i det nedtonede neonlyset til at det ikke bør sjenere naboene på Rælingsida nevneverdig. Ingen vovet blinking med lysene, slik det opprinnelig var tenkt.
Om noen år kommer vi til å undres over at noen lot seg provosere i det hele tatt.

jakken-og-fleury-hoydefleury

TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT