Byutvikling Grønne byer Ta byen i bruk

Livet mellom skyskraperne

By on 30th September 2016

I en by med 8-10 millioner innbyggere, alt ettersom  hvem du teller med, så kan New Yorkerne det med å bygge høyt og sentralt. Det er jo også mantraet vi hører i enhver liten norsk by med respekt for seg selv.

Byutvikling av i dag handler om fortetting og tøffelavstand til kollektivknutepunkter. Det vi bare glemmer så fort- men som folka på Manhattan husker på- er at mennesket skal stå i sentrum av denne nye byutviklingen.

Bygger et nabolag
Tenk deg tomteprisene på Manhattan. Ingen vits å sammenligne med Norge engang. Men likevel så setter de altså av masse plass til parker, lekeplasser, utekafeer, sykkelbaner, og åpne vimeområder. Plass for folk til å puste i storbyen som aldri sover. De har forstått at de bygger et nabolag. Og omtaler det deretter. Our neighbourhood.

Det nyeste byutviklingsprosjektet på Manhattan i dag er Hudson Yards, helt vest i Midtown. Dette er et samarbeid mellom the City of New York, the State of New York og the Metropolitan Transportation Authority.

Det nyeste byutviklingsprosjektet på Manhattan i dag er Hudson Yards, helt vest i Midtown. Dette er et samarbeid mellom the City of New York, the State of New York og the Metropolitan Transportation Authority. Foto: Related-Oxford.

Nyinnflyttet
Den første bygningen, Hudson 10, sto ferdig for innflytting i mai 2016. Da vi tok en tur innom en ettermiddag i september, var folk allerede kommet på plass i sine nye kontorer. En av de største leietakerne, veskeprodusenten Coach, har fått stille ut sine produkter som utsmykning i inngangspartiet. Enorme glassmontere med vesker forteller hvem som er den vakreste i bygget her.

Slik vil inngangspartiet se ut når området utenfor Hudson 10 også er ferdig. Helt til venstre i bildet ligger inngangen via the High Line.

Slik vil inngangspartiet se ut når området utenfor Hudson 10 også er ferdig. Helt til venstre i bildet ligger inngangen via the High Line. Foto: Related-Oxford.

By på flere plan
Kjerneområdet bygges ut av Related Companies og Oxford Properties. Området vil totalt bestå av 1 579 352m² med kontorer, butikker, leiligheter, hoteller, kunstgallerier og en skole med plass til 750 elever. For ikke å glemme 16 skyskrapere. Store deler av utbyggingen vil foregå fra en etasje  over bakkeplan. For transportmyndighetene vil fortsatt bruke jernbaneområdet på bakkenivå.

55-hudson-yards-high-line-view-courtesy-related-oxford-mitsui-1-1880x740

Foto: Related-Oxford-Mitsui

Satser på kreativitet
I følge utbyggerne er dette det største private eiendomsutbyggingsprosjektet i USA noensinne, og det største siden utbyggingen av Rockefeller Center. Når området står ferdig i 2025 vil 125 000 mennesker enten jobbe her, være på besøk eller bo her. Allerede i 2019 åpner en stor kunsthall, The Shed, som skal vies kunstnerisk innovasjon. Hele 56 655 kvadratmeter er satt av til hager, parker, åpne plasser og lekeområder.

Hudson Yards ligger i samme område som den nyeste grønne lungen som er bygget ut på Manhattan; The High Line.

The High Line
Tidlig på 1900-tallet var området rundt the Meatpacking District og Chelsea det største industriområdet på Manhattan. På 1930-tallet bestemte man seg for å heve godstrafikken opp fra den trafikkfarlige  ”Death Avenue” til en elevert skinnegang, som etterhvert slanget seg mellom slakterbutikker og fattige boligkvarter. Ettersom godstrafikken gikk over på lastebiler, ble de siste jernbanevognene fjernet på 80-tallet. I 1999 ble stiftelsen Friends of the High Line startet. 10 år senere, i 2009, ble den første delen av banen gjenåpnet. Nå som en grønn oase for byens befolkning. Siste del ble åpnet i 2014, og den grønne slangen strekker seg nå fra Gansevoort Street til  W 30 Street og Tenth Avenue.
high-line-3
For Manhattan har transformasjonen av The High Line blitt et vellykket eksempel på moderne grønn byutvikling. Området er en av de mest besøkte turistattraksjonene i byen, og har – sammen med utviklingen av Hudson Yards- fått tomteprisene i området til å stige betraktelig. Nå står arkitekter fra  hele verden klare til innsats.

 

TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT